Rosnefť chce investovať do ropných projektov vo Venezuele 10 mld. USD

30.01.2013 Celý región

Caracas 30. januára (TASR) - Ruská ropná spoločnosť Rosnefť plánuje investovať do rozpracovaných projektov vo Venezuele okolo 10 miliárd USD (7,38 miliardy eur).

Povedal to dnes šéf spoločnosti Igor Sečin, podľa ktorého by podiel Ruska na produkcii ropy vo Venezuele mal dosiahnuť ročne 15 miliónov ton. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Ruské firmy sa momentálne podieľajú vo Venezuele na piatich projektoch vrátane lukratívneho bloku Junin-6. Tento blok rozvíja konzorcium ruských firiem spoločne s venezuelskou štátnou ropnou firmou PDVSA. Ruské konzorcium, na čelo ktorého sa čoskoro postaví Rosnefť po tom, ako odkúpil podiel v projekte od inej ruskej firmy Surgutneftegaz, kontroluje v bloku 40-% podiel.

Blok Junin-6 sa nachádza v povodí rieky Orinoco na rozlohe okolo 448 km2. Jeho geologické rezervy sa odhadujú na 52,6 miliardy barelov ropy (1 barel = 159 litrov), z toho vyťažiteľné sa predpokladajú na úrovni 10,96 miliardy barelov. V období maximálnej produkcie by sa z ložiska malo ťažiť okolo 450.000 barelov ropy denne.
 

Vyberte región